Resepi: Oreo Moist Chocolate Cake




Assalamualaikum... 

Actually ni dah boleh kira macam every-event recipe kitorang dekat rumah. Ada event pape mesti buat kek ni. Wajib! Raya puasa ke, bukak puasa ke, raya haji ke, pergi haji ke, wajib ada kek ni! Buat banyak kali pun still tak puas makan. Korang boleh tanya adik-adik aku, baru ja siap masak kek dah tinggal separuh tang tu jugak! Kek feveret zaman berzaman la katakhonn. Sape yang tak suka coklat khonn?? 

So, ramai pulak yang duk bertanyakan resepi kek ni. Technically kek ni sangatlah simple nak buat. Buat sambil pejam mata pun boleh. This recipe will shows that everyone can bake! 
So enough talking, let's get back to the recipe!

 RESEPI KEK COKLAT
Le Ingredients!!: 

3 biji telur saiz sederhana
2 Cawan tepung gandum
1 Cawan chocolate powder
1 Cawan susu manis
1 Cawan gula
1 Cawan minyak
1 Cawan air campuran Nescafe
1 Sudu kecik baking powder
1 Sudu kecik soda bikarbonat

Le Methods!!: 

1) Pukul telur and gula sampai kembang.
2) Campur susu dan kacau sebati.
3) Masukkan tepung yang telah diayak bersama koko, soda bikarbonat dan baking powder. Kacau hingga sebati.
4) Masukkan minyak, kacau lagi. Dan akhirnya masukkan air campuran nescafe tadi and kacau sebati.
5) Kukus dalam loyang 30-40 minit. 

RESEPI CHOCOLATE GANACHE/TOPPING 
Le Ingredients!!: 

Setengah cawan susu manis
Setengah cawan chocolate powder
1 Sudu besar marjerin
2 Sudu besar air panas
1 Paket kecik Oreo

Le Methods!!:

Campurkan semua bahan (kecuali oreo) and masak secara double boiler hingga agak pekat and sebati. Kemudian curah and ratakan di atas kek. Hancurkan biskut oreo secara kasar and taburkan di atas kek tadi. 

SIAP!!!! 

So, this is the result! Tempting kan??

So, don't forget to try it at home! A must!! 
Good luck!
*lambai-lambai pakai senduk*

THE END...

7 comments:

~Kak Nah Backyard (^_^)~ said...

sedapp =)

Seha's Residence said...

kemaiiinnn :D
dh buleh jd chef :D

Iylia Syazwanie said...

@~Kak Nah Backyard (^_^)~

Memang sedap! Nanti boleh la try ya! :)

Iylia Syazwanie said...

@Seha's Residence

Hahaha. Chef la sangat Seha. Kek pun comot ja.. Hahaha.

Eellee Beauty & Health said...

nampk sedap!!!
nanti boleh try ye :)

http://bit.ly/19wQh9S

rosnah kak rose said...

nampak sedap ada sedikit kelainan
akan akak cuba harini juga tq for you Iylia you juga cantik seperti cake

Iylia Syazwanie said...

@rosnah kak rose
Hehehe. Kalau kek jadi kasi tau ya akak! Hehe... Thankies! :*