The Finale




Puan Umi: Dah ready belom?
Aku: Haisshh... Cuak ni. 
Puan Umi: Rilex la.. Semua oke punya nanti. (Tepuk-tepuk bahu)
Puan Aku: Eh?? (Buat muka kedut seribu)


Ingat lagi perbualan ni 2 tahun lepas. 
Perbualan 2 tahun lepas dalam kereta, ketika on the way nak daftar sambung degree. 
First time nak masuk uni la kata khonn.. 
Tak sangka 2 tahun dah lepas macam tu ja. Macam.... Macam... Macam kita tekan button 'forward' dekat remote time tengok DVD. Ha! Macam tu lah. Cepat. Cepat sangat.

And now, dah final year. Final year kau Melah! Final year!!!
 (Jegil mata sambil tepuk-tepuk bahu Melah tanpa motif.)
Kalau lah hidup aku ni ibarat drama tv or telenovela, ni dah kira season finale dah la.
Time season finale ni lah cerita tengah panas, tengah banyak konflik dalaman luaran, tengah banyak drama. 
Samalah macam hidup aku sekarang. 

Sekarang pergi daftar untuk sem baru dah tak cuak macam dulu lagi dah. Umi pulak yang stress sebab dah bosan pi mai pi mai menghantar aku. Ececeh...


Tahun akhir tak mudah. 
Tahap ni semua dah tak boleh depend dengan orang lain dah melainkan diri sendiri dan....dan.... mungkin sedikit kasih sayang dari lecturer. Mungkin... 
  
Kekadang aku bertumbuk dengan kawan aku.
 
"Untunglew orang tu dah final year...Untunglewwww"

"Tak untung. Nanti abis belajar cepat kena cari kerja awal, kena kahwin awal."

"Untunglewwwww.....lew...leww..."

"Dusshh! *kena backhand*"


Papepun, from this now onwards harap semuanya berjalan lancar lah khonn...
Mintak tak jam macam traffic dekat Gua Musang time raya hari tu. 
Eh, Gua Musang jam ke? Ahhhh.. whatever nabilicious delicious! 
(Jadah keluar nama Nabil pulak. -.-'')





Bila dah masuk season finale ni, semua orang dah start kalut bincang pasal nak kerja apa nanti, nak buat praktikal kat mana, nak tunang bila, nak kahwin bila. Dah tade dah nak bincang pasal sape budak paling ensem kat kelas, pasal mak kiah jual hot dog kat kiosk tak sedap, pasal tuan rumah cekik darah, pasal jumpa kucing mengawan dekat kafe. Dah...takde...dah.

Tapi buat apa pikir semua tu? 
Buat apa pikir pasal future? Apa kata concentrate on the present time ait?
Bak kata Jessica from the movie Twilight;

When we were five, people asked us what we wanted to be when we grew up.
Our answers were things like, Astronaut, President, or in my case, a princess.
When we were ten, they asked us again. 
Our answers were things like a Rock Star, a Cowboy, or in my case, a gold medalist.
But now that we've grown up, they want a serious answer.
Well how 'bout this- Who the hell knows?!
This isn't the time to make hard and fast decision. This is the time to make mistakes.
Take the wrong train and get stuck somewhere.
Fall in love-A lot!
Major in Philosophy because there's no way to make a career out of that.

Change your mind, and change it again because nothing's permanent.
So make as many mistakes as you can.
That way someday when they asked what we wanna be, 
We won't have to guess. 
We'll know. 


THE END...

4 comments:

Qistina Sumaiya...(^_^) said...

nak habis dah.. sob sob

Haneeza Mohamad said...

good luck :-)

Iylia Syazwanie said...

@Qistina Sumaiya...(^_^)

Kan? Cepat ja.. :)

Iylia Syazwanie said...

@Haneeza Mohamad

Thankies dear :)