Product Review: The Oriental Gold BB Cream




Assalamualaikum..

Kalau sebut Malaysia ja, kita ingat panas. Kalau sebut panas ja, kita ingat ais kacang. Eh?
So kulit yang gelap and sunburn amatlah tidak disukai oleh para wanita yang mementingkan kecantikan. 
Ramai kata yang pakai BB cream boleh mengelakkan kulit gelap. 
Dulu, aku tak pernah pakai BB cream. Spray sunblock, tempek bedak and off I go with the sememeh face here and there like a retarded person. Bila tengok cermin rasa nak lari terjun sawah sebab muka dah macam apam basi. So macam tetibe tergerak jantung, hati, limpa dan segala nerve cells kat badan untuk try BB cream nih. Barulah fefeeling Kak Ton sikit. 



Recently, I found out about The Oriental Gold BB cream from Skin79. A brand from Korea. 
So bila dengar Korea hati terkinja-kinja nak beli kununnya kalau pakai boleh jadi gojess macam Yuna SNSD. *khayalan menjelma...ketika fikiran... (lagu Ruffedge tetibe.)
  Sebelum beli tu macam-macam soal siasat aku tanya akak salesgirl tu, try tester and so on. So bila rasa puas hati and syaitonirojim tidak menimbulkan was-was lagi, aku terus grab satu. Dia ada yang bottle besar tapi aku grab yang small tube je dulu. Nak try la kata khonn... 

This product claims that: 
It keeps skin brighter and firmer and keeps skin healthy by protecting from outer harmful substances. 
It has SPF 25 PA++ and has whitening and wrinkles improvement. 

So, it's a bonus la kira macam dia protect, hide flaws, and improve your skin at the same time. 






So my experience applying this BB?

What I love: 
1) BB cream ni covers all the pores. So lawa bila apply make up.
2) Covers all the redness on skin.
3) Non-sticky and tak berminyak bila berpeluh. Kulit pun tak berkilau macam dulang hantaran nenek kau dulu. 
4) It absorbs in my skin well.
5) Smells nice.
6) Priced well. 

What I dislike: 
1) Texture dia likat dan pekat. Agak susah nak apply evenly kat muka.
2) It only comes in one colour. Super pale! So kalau untuk kulit sawo matang and tanned macam aku ni takleh apply tebal-tebal. Nanti jadi macam mayat. 
3) Not very much SPF. So, korang kena pakai sunblock jugak no matter what. 
4) It doesn't hide my dark circles. So kena tempek concealer jugak.
5) Hard to get this baby in Malaysia. So most kena beli online. I bought it here

Gambar syok sendiri memakai BB cream harus ditempek bersama. Pfftt!

Bottom line dia, overall okay. Since it doesn't smudge or comot bila pakai and berpeluh seharian, kulit tak berminyak, tidak menyumbat pori-pori muka, so it gives better coverage on my skin. I give 3 stars and a half. Bagi sesiapa yang nak try boleh beli secara online or beli dekat any korean store. Good luck! :)

THE END...

1 comment:

dayahamed said...

BB cream tu menggoda sgt.. haha