Discrimination? Really?





Assalamualaikum....

Really. I want to ask you, perlu ke diskriminasi ni? 
I've been observing this for quite a while and  I think it is really unfair for you to judge someone based on their origin especially when the person you've been judging is a Kelantanese. 

Yes, Kelantanese.
What's wrong with that name?
What's wrong with being a Kelantanese? 
Is it a sin?
Is it a bad omen?
It's like we've been stamped with the title 'terrorist' when we're said that we're Kelantanese. 
I don't get it really. =.=''

Yes, I am a Kelantanese and I'm proud to be one. 
Bukannya aku bersifat kenegerian or assabiyah whatsoever tapi, here's a piece of my thought about my dearest Kelantan. 

Acap kali aku dengar orang duk mengata yang ore kelate ni suka berpuak-puak. 
Well, let me tell you something buddy, actually kitorang tak berpuak-puak pun. Friendly adalah. Tapi since most of us kena pulau oleh member-member yang lain, so kami amik initiative untuk berkawan sesama sendiri. Kami pun tak paham kenapa, maybe sebab kami cakap kelate pekat sangat sampai diorang tak paham so kami kena pulau. Tak nak kawan takpe brader, tapi janganlah sampai jaja cerita sana sini, buat 'ketupat' basi dalam tren ke, dalam rapid key el and so on. Dosa tahu!

Second, ramai orang kata yang ore kelate ni outdated laa...Old fashion laa etc..etc..etc..
Bab ni aku nak tergelak. Basically, perlu ke kita judge someone berdasarkan cara pemakaian dia? 
Yo yo ol ja tweet sana sini, tulis dalam esei BI SPM segala bagai: Don't judge a book by its cover and so on lah, and now where's your word buddy?? Mana? 
Kamon lah brader, sister, kalau  korang rasa pakai jubah hitam and bertudung labuh itu tak trending or kolot, janganlah duk mengata sana sini... Diam sudah. Besides, we're not even asking for your opinion though. And yes, I admit that ada jugak Kelantanese yang suka pakai seksi-seksi and stuffs,but biarlah dorang. Macamlah kat negeri lain tade orang pakai seksi seksa sana sini dok? So unfairlah asyik nak hentam kitorang ja ye dak? And FYI, Bro Zang Toi - fashion designer yang femes amous seantero dunia tu asal ore kelate jugok. 

Now, tell me who is old fashioned huh :P? 



Okay, third! Rumours mengatakan ore kelate ni mundur and miskin. 
Hmm..Not really sure about that..
Just because of kitorang tade TS, tade Mid Valley and so on doesn't mean that kitorang miskin ye dak? 
KB Mall dah ada, Parkson dah ada, Billion dah ada, Giant ada, Pantai Timur ada, The Store ada, Mydin ada, and Pavillion (under construction). And here's a fact: KB Mall adalah Mall yang paling ramai menerima kunjungan pada tahun 2012 compare dengan Sunway Pyramid and SOGO- sumber, BH. So, cukup lah tu kan? Kalau nak shopping lebih siket naik jelah key el. Apa susah. 
 Kalau korang tengok pak cik pakai kain pelekat baju rabak kat kedai kopi tu jangan pandang enteng pulak.  Kalau dia jual tanah kebun or sawah dia tu, duit tujuh keturunan pun tak habis lagi. Dah nak pakai lawa-lawa buat apa, pergi sawah je pun. Takkan nak pakai Bally shoes ngan kemeja bagai pergi sawah kot. =.=''


And yang ni, aku tak tahu apa masalah dia. 
Adik, setakat ni akak tak jumpa lagi orang meninggal ke, sakit tenat ke, kena eksiden ke lepas kawen ngan orang kelantan. Kalau tak suka, tak payah komen itu ini, senyap sudah. Your opinion is nobody's concern anyway. And p/s: What makes you think that a Kelantanese boy wants to marry you anyway? LOL! 



So, that's it. I hope it doesn't make someone butt-hurt or so on. Really, it's just my piece of thought from this little piece of mind. What I want to convey is, it is unfair for you to discriminate people based on what they are from but not from what they've done. Kalau lah ada orang Kelantan yang perangai huduh sekali pun, it doesn't mean that all of the Kelantanese are so too. Wake up people! You said that you love Malaysia more than anything. But remember, Kelantan is a part of Malaysia too. Be wise, be smart and don't criticize people randomly. Seriously! Besides, you also hate it when someone judge you for no reasons. Well, so did us. :)  Peace!

THE END...

4 comments:

Murni Yusoff said...

okay, suka entri ni..sebelum ni, sebelum aku bergaul sendiri ngan org kelantan mmg mcm2 dgr pasal org kelantan..aku rasa pun sebab dorang tak campur sendiri dgn org kelantan ni, pastu memandai je lebih kata itu ini..tp aku igt lg, 1st time aku pegi kelantan mse sek rendah, mmg aku rasa sgt kagum..sbb kebanyakan kedai2 kat sana dimiliki oleh org Melayu, kedai emas pun.. :O
kalau kt tempat aku mcm xjumpa kedai emas milik org Melayu..
lepas tu, bila dapat kawan org kelantan, baru tau dorang sgt awesome..cara pergaulan dorang, cara berkawan, kerajinan dorang, pegangan agama dorang..even nampak biasa2 je, dorang alim dalaman kot..sgt boleh dibuat contoh..n setakat ni takde jumpa yg pelik2 pn..dusta je semua tu..

Iylia Syazwanie said...

@Murni Yussof

Alhamdulillah. Biarlah orang nak kata apa, janji kita bahagia. Ye dak? Hahaha. :D

nurul jannah said...

yaa.. dulu mind set aku macam tu jugak, tapi lepas kenal dengan korang korang ni time matrix, korang ni happeing sebenarnye.. hehe rindu nak hidup kat FAZ,..

Iylia Syazwanie said...

@nurul jannah

Jan!!! Hahaha.. Rindu kau seh!!! :'D Hidup FAZ!!