New Life. Same Place



Assalamualaikum...
Haiz.. *Sigh
Belom pape lagi dah mengeluh.
(*Hantuk-hantuk kepala kat dinding)

2 minggu di UMT...
Merupakan 2 minggu yang aaaamaaattttt paaanjaaang dan sibuk.
(*Baca dengan bacaan 6 harkat.)
Since kitorang semua dah bergelar mahasiswi tahun 2 program ijazah sarjana muda, kitorang terpaksa pindah dari hostel ke rumah sewa.
A whole new house, a new environment, a new semester to begin with, and a whole new experience that we need to adapt with. *One more sigh..Fuu..Fuuu~


Tahun 2...
Macam tak percaya ja kitorang dah masuk tahun 2. Ada setahun ja lagi nak grad. Yeah! *seronok tiba tiba. Agaknya hormon oestrogen tak stabil kot.
Bila tengok junior, tetibe teringat masa kitorang mula-mula daftar dulu.
Sesat lah, tak jumpa cari kelas lah, apa lah...
Sekarang, kitorang dah bergelar KAKAK dan ABANG.

Junior: Akak, fakulti ni kat mana? Akak kelas ni kat mana? Akak, mana nak daftar elektif? Akak! Akak! Tolong sayaaa!!!

TIDAAKKK!!!
(*Cepat-cepat tempek Lore'al Peris Wrinkles Eliminator sambil menjerit : Saya masih muda!!!)

2 weeks here feel like the wind flew by.
Amat cepat dan sibuk.
Sibuk dengan rumah baru, renovate rumah baru, beli parabot rumah, kemas rumah.
Everyone is trying to adapt themselves and being comfortable in the new home. The house is just a medium sized house, light yellow in colour, 3 bedrooms, 2 bathrooms, and fully furnished except that we have to accept the fact that the owner refused to put on the TV because she's afraid that we might end up not studying and lepak-ing in front of the TV, munching Chikadees all day long instead. Pehliss la Puan. kami pelajar yang rajin belajar.. Letak jela TV tuu..Kami nak tengok Mara Clara!
Haissz stressz! *Another big sigh

The good thing is, we make lots of friends around the neighbourhood. The kids, the mak ciks and the pak ciks are just very helpful and kind. It is a great relief I must say, living in such a good neighbourhood ait?
Okay, done with the story about the house. Now the stories about things happened around UMT.
Me is a facilitator. Macam pelik ja kena jadi faci. Sibuk jaga junior-junior kitorang yang hyperactive, banyak mulut, and banyak tanya to name a few.
Really tiring-some but I have to admit that it was fun indeed!
Okay, now I want my sijil! *Sambil cekak pinggang



Sekarang, jadual dah makin pack macam Milo jam pack. In fact, lab and practical dah mula pun.
Since the house is located approximately 500m from UMT, kitorang kena konvoi naik basikal sama-sama ke kuliah. *Gasp! Pencinta alam sekitar kunun. Puii.
Kadang-kadang kalau dah kurang tenaga batin sangat nak naik basikal, ugut member naik kereta diorang.
(*Muahahahahhaa! - Gelak pontianak harum sundal tengah hari.)
Credit to Amen Abah sebab selalu fetch kitorang. *Big round of applause untuk Amen! :D


Umm...What else to say eh....?
Let it just be this for the time being I guess.
Taip panjang-panjang bukan ada orang nak baca nye puun. *blog tak fehmes macam Hamis Jalikha.

THE END...
Nota kaki : A harder semester, harder tasks, harder responsibility. However, just stay positive and spirited! Iylia boleh! :D



2 comments:

Siti hajar said...

akak yg dah tua =p

Iylia Syazwanie said...

@Siti hajar

Syuhh.. Akak muda lagi tau! Hahahhaa *Sambil tilik kedut kat cermin.