Resepi : Sausage Roll




Assalamualaikum...

Bagi sesape yang tak tau nak makan apa lepas bukak puasa ke, nak minum petang ke, boleh cuba resepi ni. 
Bagi yang tak suka makan nasi time sahur macam aku ni sebab malas tak larat nak bukak mata pastu malas kurang rajin nak panaskan nasi dan lauk boleh juga cuba resepi ni. 

Resepi ni mudah ja Melah oii, bak kata mat salleh yaakob ; as easy as ABC ja. 
Even anak Pok Teh  jual tebu belakang rumah yang baru graduate dari tadika kemas tu pon boleh buat! 
(*Hiraukan hiperbola yang melampau seperti di atas.)

Okay, mari kita mulakan...
Bahan-bahannyer adalah : Sosej, roti keping, dan telur.
(*Baca ala-ala gaya Chef Wan sakit tekak.)

Cara-caranya : 
1) Firstly, kita rebus sosej tu dulu sampai masak.
2) Sementara nak tunggu sosej tu masak, kita kemekkan roti keping dengan menggunakan roller. Kalau tade roller, guna cawan plastik pon boleh baa. Gelek roti tu sampai jadi leper ya. 
3) Lepas tu pecahkan beberapa biji telur and kacau dengan sedikit garam sehingga sebati. 
4) Ambil sosej yang sudah direbus tadi dan gulungkan ia dengan roti yang telah digelek leper tadi. 
5) Kemudian celup sosej roll tadi di dalam telur dengan sebati dan goreng sosej roll tadi dengan menggunakan minyak sedikit. (Kalau tak nak goreng, bakar dalam oven pon boleh.)
6) Bila sudah masak, boleh dipotong sesuka hati untuk dimakan bersama keluarga tercinta.
(*Over kau jah! =.='')


Tadaaaaaaaa!! Dah siap!!!
Senang kan? 

Gambar carian Enchik Gugel.
(Deskripsi : Lawa, nampak menyelerakan, perfectly cooked dan sedap)


Ni yang aku buat semalam lepas bukak puasa. 
(Deskripsi : Sedikit hangit, hiasan entah pape entah, nak buat corak zig zag dengan sos cili tapi tak jadi, tapi overall rasanya SEDAP jah!!!) 


Okay tu ja, 
Tuan puan saudara saudari chikebum chikebum boleh la mencubanya di rumah!
Selamat mencuba! :D

THE END...

8 comments:

nadia farhana said...

okey terliur kejup huhu...

Iylia Syazwanie said...

@nadia farhana

Sabar..Lepas bukak puasa nanti boleh try buat. Hahaha :D

Iera balqis said...

wahhhh.. idea yg bernas la..huhu..nti kte cbe wat resepi tu yea..hehe ;)

Iylia Syazwanie said...

@Iera balqis

Boleh..Boleh.. Cuba la buat. Senang ja :)

Cik Retiss said...

sedapnyeeee..aumm...laparrrrr
*gosok perut*

Iylia Syazwanie said...

@Cik Retiss

Haha..Lepas bukak puasa nanti you try la buat. Sedap :D Nom..Nom..Nom..

dayteenlea said...

wahh
selalu buat
celup bread crumb adn improvise buh mozarela n cream chese dalam gulungan roti

yummmy
goreng pakai mnyk zaitun.huhu

Iylia Syazwanie said...

@dayteenlea

Tu la, selalu pakai bread crumb tapi kat rumah dah abis. So buat macam tu ja, malas nak buat bread crumb sendiri. Hahaha.

Waa, belom pernah pulak add cheese and stuffs! Nanti Lia try! Nomnomnom! :D