Hapuskan Whitehead dan Blackhead!




Assalamualaikum...

Mesti ramai yang ada masalah whitehead and blackhead yang dengan meriahnya membiak dengan sihatnya di muka, hidung dan dagu korang kan?
Kulit pon akan rasa kasar ja bila sentuh. Ughh... (*muka cemuh =.='')

Tapi recently my umi ada spill out beberapa petua untuk hilangkan whitehead and blackhead dan kasi kulit jadi licin cara orang dulu-dulu. 

Enough talking, cara-caranya : 
1) Ambil putih telur
2) Ambil cotton pad dan bahagikan kepada dua. Regang-regangkan cotton pad tu kasi dia nipis sikit.
3) Celup cotton pad tadi dalam putih telur dan tampal pada bahagian yang ada white/blackhead. Nak tampal seluruh muka lagi bagus!
4) Tunggu sampai kering. Kalau nak cepat kering tunggu depan kipas, pasang nombor 5. Hehehehe!
5) Bila kering, bukaklah cotton pad tadi and white/blackhead akan melekat-lekat kat cotton pad tu tadi. 
6) Kemuadian bilas dan cuci muka. Siap! 

Ya, maybe bau dia agak hanyir. Tapi cara ni lagi murah, jimat dan selamat sebab tade chemicals yang digunakan. 
And, walaupon muka aku tadelah banyak sangat white/blackhead ni, tapi aku selalu jugak buat. Muka akan jadi licin and lagi cerah!

Selain masker telur tradisional, my mom also reveal cara nak buat scrub tradisional!
Caranya:
 Lepas anda buat air teh, jangan dibuang hampas teh/ tea beg yang telah digunakan. 
Basahkan muka dan gosok hampas teh tersebut di muka dan leher seperti scrub. Kemudian bilas. Hasilnya kulit akan jadi licin dan bebas dari sel-sel mati. Tak payah beli scrub mahal-mahal kan? And yang penting, it totally works! 

Hasilnya kulit lembut, licin dan segar. Gunalah Fair&Lovely dan Fair&Lovely!
*Abaikan mata sembab di atas. Saya kena kasi kucing saya makan pukul 3 pagi. Sekian.


Selamat mencuba! :)

THE END...

8 comments:

Roslina Mohd Jelani said...

thanks bg petua ni:) yeahh,boleh cuba..hehe

Iylia Syazwanie said...

@Roslina Mohd Jelani

Welcome dear. Cubalah! It works! :)

Qistina Sumaiya...(^_^) said...

balik umt nanti mesti ko beli telur banyak2 kan? hahahhaha..

Iylia Syazwanie said...

@Qistina Sumaiya...(^_^)

Kita da biasa buat kat rumah. Nanti duk rumah sewa bole la buat. Lainlah kalau dapat asrama. Hahaha

Izzah Norlizah said...

pkai putih telur 2 da biasa pakai(bru smlm amalkn) tp yg hampas teh 2 xpnh try.juz ltk je kn,xyah slwt ke apa???

Iylia Syazwanie said...

@Izzah Norlizah

Yang hampas teh tu gosok kat muka macam scrub. Lepas tu bilas dengan air. Kalau nak selawat lagi bagus, tapi kalo tak nak pon tape, gosok ja. :)

Tyraaa said...

thank you for the info ! nak try lah hehe

Iylia Syazwanie said...

@Tyraaa

My pleasure dear :D
Good luck!Hehe.