Senior Itu Muda Tau!



Assalamualaikum....

Bukak pesbuk and twitter hari ni penoh post pasal Unit Pengurusan Unibersiti atau nama glamer nya UPU...
 Tetibe teringat zaman 60 an dulu time aku nak bukak result UPU...
Huhh!!! Seram! Lagi seram dari cerita Pontianak Harum Sundal Tengah Hari. 
Mau taknya.... Makan tak basah, mandi tak kenyang..Asyik duk pikir aku dapat masuk unibersiti ke tak...Program apa..Kat mana? Argghh!! Kalo boleh rasa macam nak terjun dari tingkat namplohsembilan and a half tapi tak boleh sebab rumah itew setingkat jew.. Puiih! Puiihh! *Pengaruh tengok drama swasta banyak sangat. 

Tapi alhamdulillah, setelah menunggu berploh-ploh jam nye puun sebab line internet macam mak gajah mengandung 9 bulan, akhirnya, itew dapat keputusan sambung degree kat UMT. And alhamdulillah lagi dapat program pilihan itew walaupon pilihan yang ke-7. Huh! Okeyla tu. 
(*Tersenyum bangga sambil shuffle pakai heels 4 inci.) 

Huh...Sekarang, aku dah jadi senior...
Rasa macam baru bulan lepas aku bergelar junior...Isk..Isk..Isk.
(*Memang bulan lepas pon =.='')

Well, bila dah jadi senior ni...
Macam-macam soalan lah junior tanya kan...

Soalan common junior : 
UMT best ke kak? Program ni oke ke? Nanti nak pegi UMT bawak apa ya akak? 

Iylia Syazwanie, Model iklan sabun, 20 tahun : 
Kat mana-mana unibersiti pon best. Asal niat kena betul. Masuk unibersiti sebab nak blajo bukan buat onar yo dik. Program mana-mana pon bereh boh! Sebab kalo program tu tok molek, kenapa kerajaan buat program tu dok? Haa..! Nati mai UMT, bawaklah barang satu rumah pon felo tok maroh...Hahahahaha...

Junior : 
Ooooooohh......Nanti itew masuk unibersiti, itew nak cari jodoh kat situ lah..Hewhewhew.. Akak dah ada balak ke belom? *sambil tersengeh-sengeh tunjuk taik gigi.

Iylia Syazwanie, Model iklan sabun, 20 tahun :
....   .....   ......  ....
(*Sabar jela Melah =.='')

Mula-mula masuk unibersiti punyala skema.. Muka suci lagi murni lagi bercahaya kalah spotlight dekat i-City.. 
Pakai baju koperat ala-ala macam drama Samarinda malam-malam tu..Pastu pakai kasut itam bertutup bagai.. Oh, baiknya diriku...
Amek gambar sana sini macam orang batak tak pernah tengok bangunan besor-besor lagi gah huyooh meletop gedeboom bang bang!!! Fuhh!! Siyes seronok wooh masuk unibersiti!!! 
(*Sekali lagi buat muka batak sambil mata bersinar-sinar.)


Time mula-mula masuk rasa macam forever alone di lost world of tambun sebab tak kenal sesape. Rasa macam nak nanges sampai banjir satu UMT sebab tade kawan. Tengok, amek gambar pon skema jaa... Semua buat muka 5sen mintak simpati..Anyonyonyoo.. Rasa macam nak masuk darjah 1 balik jaa...


Tapi bila dah hujung-hujung sem, kepala pon dah besar begitu juga dengan badan yang membesar ke tahap optimum, dan merasakan bahawa diri kami ini cukup taiko, maka persyaitonkan semua baju koperat dan setail yang skema ituh! Kini, kasut tumit patblas inci ke kuliah, baju berbling-bling lip lap lip lap macam lampu raya, pakai eyeliner tebal-tebal sampai macam mata panda. Huh! Barulah meletop vogue voom gedevass beb! 
(*Pengaruh rakan sebaya........begitu sukar.....dielakkan...Ughh...=.='')


Dulu strangers, cakap pon ber-awak awak itew itew lagi.. 
Sekarang dah jadi geng kamcing! Dah boleh main kejar sama-sama, main teng-teng sama-sama.. Seronok!!! 
Lecturer pon seronok ada students macam kitorang.. Kan? Kan? Kan?? Kan???
(*Aaakk!!! Aaakk!! Aaakk!!! -Bunyi burung gagak beterbangan.)



Papepon, tahniah kepada yang dapat UPU...
Tak kesahla sama ada dapat Uni or program yang dihajati atau tidak,
Semua itu rezeki Allah...Siapa kita untuk mempersoalkannya.. Pasti ada hikmahnya kan? 
And for those yang dapat UMT, jangan lupa roger-roger ahkak yaa.. 
:D

THE END...
nota kaki : gatal tangan nak buli budak baru..heh! heh! heh!
(*gelak jahat tahap pembunuh misteri ada misai ala-ala rosyam nor.)

10 comments:

cynta ieda said...

http://hunyieda.blogspot.com/2012/06/awesome-giveaway-by-us.html mari join sini dearr..banyak hadiah menarikk

.........cP~ said...

Salam.

Masa belajar dulu tak ada perasaan langsung jadi senior. Sebab dengan budak2 junior pun segan. Sekarang dah kerja, mula2 jadi junior, sekarang dah ada yang lagi junior. Tapi, nak konon jadi senior pun masih segan, sebab sendiri masih tak pandai. Camne tah peransaan sebenar jadi senior neh.

cynta ieda said...

http://hunyieda.blogspot.com/2012/06/awesome-giveaway-by-us.html mari join sini dear..banyak hadiah menarikk

arifah said...

Sama je pengalaman kita masuk kolej, mula2 muka seposen..cakap awak saya..lama lama dah tak de nya skema camtu..kan? hehehehe :)

Iylia Syazwanie said...

@ cynta ieda

Insyaallah dear :)

Iylia Syazwanie said...

@.........cP~

Wassalam...
Hahahaha... Jadi senior tanggungjawab pon bertambah I guess. Terpaksa buat keja elok-elok, study elok-elok untuk tunjuk contoh baik kat junior. Hohoho.. *Bajet =.=''

Iylia Syazwanie said...

@ arifah

Tu ah pasal.. Mula-mua itew-awak, saya-awak.. sekarang dah ber-aku kau.. Hahahaha... Comel nya zaman dulu-dulu xD

cik oren said...

bakal jadi junior akak mamnti.hehehe

cik oren said...

bakal jadi junior akak mamnti.hehehe

Iylia Syazwanie said...

@cik oren

Waa...Program apa? BioD jugak ke? Tahniah! Tahniah! Welcome to UMT :D