The Beauty of Patience



Assalamualaikum....

Kadang-kadang susah nak jadi seorang manusia yang sabar nih...
Seriously, banyak perkara dan dugaan yang menguji kesabaran kita dalam hidup ni.
Sometimes, orang berpesan : Bawak bersabar...Be strong..etc..etc..etc..
But it is easier said than done right? 
Kadang-kadang rasa macam nak baling selipar jepun saiz patplohnam kaler ijau belang biru ja kat orang yang kata macam tu..
Sebab dia tak rasa apa yang kita rasa...

 Tapi, in case kita lupa...
Allah juga tau apa yang kita rasa.. 
How miserable it is..How bad things are..How sad we are..
HE knows them all. 
Every...little...details of them! 

In case kita lupa lagi, 
Sabar itu separuh dari iman...
No matter how things are getting worst, itu semua ujian untuk kita.
Kalau dipikirkan, apalah sangat ujian kita ni kalo nak dibandingkan dengan zaman nabi-nabi kita dulu kan?

Patience is the key that unlocks the door to serenity..
It relieves the grips of misery. 
Yes..it does! 

Bila seseorang ditimpa masalah dan ujian, what is the usual response you hear?
How do they react? 

 Dalam Surah Al Baqarah (2: 155) menyatakan;
"Be sure we shall test you with something of fear and hunger, some loss in goods or lives or the fruits (of your toil), but give glad tidings to those who PATIENTLY persevere." 

It shows that this life is nothing but a test..
and when a person is at their weakest moment, they don't turn to anyone but Allah.
It really made me think, usually when everything's going smooth and we don't even think about Allah (Astaghfirullah). But when one little problem occurs, we're at lost and we don't know what to do. 
Things aren't always going to be floating our way in perfect harmony. But with the right kind of patience, it brings brightness upon us. :)
Always remember that the key is: patience



THE END...
nota kaki : We either make ourselves miserable or we make ourselves strong. The amount of work is the same. It's up to you to choose.

15 comments:

NadNod said...

to choose wether to be happy or not..

Iylia Syazwanie said...

@NadNod

Yup! Exactly! :)

Azira said...

Bersabar and keep strong :D

nadia eshak said...

huu . sabar je lahhh kan . manusia . manusia . dunia . dunia .

cynta ieda said...

http://hunyieda.blogspot.com/2012/07/giveaway-entry-paling-menarik-by-irra.html jemput join..banyak hadiah menarik

Iylia Syazwanie said...

@Azira

Okay sayang bucuk! :D

Iylia Syazwanie said...

@nadia eshak

Mmm! Betul tu..Papepon, sabar.. :)

Cheese Cake said...

Allah always by your side and us :)

Iylia Syazwanie said...

@Cheese Cake

Yes. He never forgets us, instead we're the one who forget Him. Astaghfirullah..

Cik Rongoks said...

bersabar lah :)

Allah swt sentiasa bersama dengan orang yang sabar ^^

Iylia Syazwanie said...

@Cik Rongoks

Aamiin...May Allah is with us. :)

Shazwan Azizan - wanblur said...

sabar.

✿Lady Ainaa✿ said...

betul betul... Allah akan bersama dengan orang yang bersabar.... sabar digandingkan dengan ketabahan, memang sedondon.. heheheh nice sharing....

Iylia Syazwanie said...

@Shazwan Azizan - wanblur

Yup! Sabar is the key :)

Iylia Syazwanie said...

@✿Lady Ainaa✿

Thanks sweety :)
Insyaallah, Allah akan bersama dengan kita in hardships and well-being. Aamiin..