Jangkaan Meleset!


Assalamualaikum...

First sekali, kalau korang rasa korang baik hati hari ni boleh la KLIK SINI.
 Dah klik? Terima kasih banyak-banyak daun keladi :D

Oke, back to our storry morry..
Sebelum masuk semester II kat UMT hari tuh, aku dah buat beberapa hypothesis
(*Yelaa..Nama lagi science student. Kenalah buat hypothesis =.='')

Hypothesis 1 : Sem II ni jadual bizi gile. Dah la bizi, gile pulak tuh. Mesti bosan punye!

Hypothesis 2 : Aisehman! Sem II ni short sem plak daa..Haisy! Study week pon takde! Mesti jadi tripple bosan sebab asyik kena study ja memanjang..Ptuihh..!

Hypothesis 3 : Sem ni semua subject kena pakai buku yang 'nipis-nipis' and 'murah-murah'. Haisy.. Nak bayar yuran lagi..Duit nak pi berjimba lagi.. Mana cukop! 

Dan...Inilah keputusannya!

Hypothesis I and II are accepted! 
Tengoklah benda-benda yang aku kena buat kat bawah ni..
Banyak kan? Bizi kan aku??
(*Aish.. Angguk jela! )



Hypothesis III is also accepted!!
Setakat ni duit aku dah abes beribu-riban beratos-ratos sebab beli buku references yang banyak and tebal macam Kamus Dewan Edisi ke3.


Tapi, sebenarnya..
Jangkaan aku meleset sangat!
Memang la busan sebab asyik bizi and study ja memanjang..
Tapi, rupanya banyak lagi benda yang aku tak explore.
Baru masuk sem II seminggu dah nak mengeluh padahal banyak benda fun lagi yang aku belum jumpa.
Ya! Banyak aktiviti fun sem II ni sebenarnya!!
Kitorang dapat buat field trip..
Gali tanah, ukur pokok, panjat pokok, kira rumput, main air laut, mandi air terjun, masuk hutan, kira populasi hidupan, guna high-tech equipments, etc..etc..etc..

Then, sem II ni  kitorang kena jadi scientist, duduk terperap dalam lab berjam-jam ngan lab coat mengadap microscope, bedah and disect benda-benda pelik, main-main dengan microbes and virus-virus yang diperoleh dari patient hospital, kaji bacteria, kaji penyakit berjangkit, etc..etc..

FUN kan?


Tengokla kami. Muka terbakar macam satay daging lepas buat field trip kat pantai. Walaupon penat tapi kami happy!! :D

See? Kawan kitorang yang sakit kaki pon bole turun padang buat research! :)



We are tired! But we are the happiest biologists in the world! :D

See? Muka tersengeh macam kerang busuk menandakan kami semua gembira dan bahagia berada di semester II!!
 Biasalah kan, kalau makin tinggi semester, makin susah la kan.
Tapi papepon, enjoy it whilst you still can!! Amek peluang yang ada untuk belajar and apply balik apa yang kita belajar dengan cara yang seronok!

Moral of da story, never judge a SEMESTER by some kind of WEIRD HYPOTHESIS that you made. Hahahahahahahaa.

THE END...
nota kaki : esok cik iylia kena lari keliling uni untuk event Bio-Run UMT 2012! Go Mahasiswa Biology Go! :D

No comments: