Survival Laut di Pulau Bidong UMT

Assalamualaikum!!!
namaste!
nihaoma??

Maka pada hari ini,tanggal 30 September 2011
genaplah 3 minggu aku berada di UMT.
*ewah! ayat takleh blah =.=''

dan,aku telah memecahkan Guinnes Book of Records dengan HEBATNYA kerana sepanjang tempoh itulah jua aku tidak menggediks untuk pulang ke rumah walaupon jarak masa untuk ke rumahku yang comel dari UMT adalah 2 jam cuma.
*Big round of applause untuk Iylia!! Hip! Hip! Hooray!!
mesti umi aku bangga gile dengan anaknya ini (Sebab save minyak kereta =.='')


Ehem! ehem!! back to our story morry,
Dalam tempoh 3 minggu ini jualah, banyak hal yang telah berlaku dalam hidupku yang cool gile hebatnya!
*Sengaja membongkak-kan diri di situ
Telah ku mention-kan dalam last entry hari itu bahawa aku akan melawat Pulau Bidong yang comel untuk Program Survival Laut budak-budak tahun satu UMT yang hebat.



inilah Pulau Bidong ye mak cik! pak cik!


Maka aku melompat-lompatlah keriangan bagai kanak-kanak ribena dapat makan aiskrim free kerana tidak sabar untuk menggediks di pulau itu.

Apabila sesampainya di Pulau Bidong UMT, aku sekali lagi berjoget-joget ala tarian zapin di atas bot Discovery VII kerana terlalu excited melihat air laut yang crystal clear dan coral reefs yang banyak bilangannya.



menaiki bot Discovery VII UMT


menggediks di atas bot =.=''


yay! da sampai semuanya..


cop tempat kat chalet dulu!



gambar ini adalah sebagai bukti bahawa kami telah menawan pulau ini!
ececeh!


minah gedik pergi pulau =.=''

Namun begitu, selepas disuruh oleh faci untuk meng-konfidenkan diri di dalam laut yang dalam itu, maka terketaq-ketaqlah seluruh lutut-lututku dan sendi-sendiku.
namun ku gagahkan jua semangatku lalu berenang-renanglah aku di situ seperti species homosapien yang CACAT HEBAT.


diberi taklimat sebelum terjun ke dalam air

selepas terpekik terlolong,berkuak lintang,berenang irama di dalam air, maka kami dipaksa untuk memancing di atas bot, di tengah-tengah lautan yang biru warnanya dan bergelora ombaknya -seperti perutku yang mula membuat konsert Amy Search menyanyikan lagu "bila nak makan ni??"Selepas diberi ceramah mengenai cara-cara merigat ikan dengan betol, maka duduklah aku disisi bot sambil menopang dagu..

selepas beberapa minit bertafakur di atas bot, tetibe umpanku direntap oleh sesuatu dengan rakusnya.
maka aku segera merentap kembali tali pancingku dengan skill tersendiri sambil menjerit seperti orang nak beranak : Ikan!!!!!! Ikan!!!!!

maka berkumpul lah semua manusia sekeliling ku sambil menyaksikan aku menarik pancing dengan cool-nya!

YES!!! akhirnya..finally..lastly..at last..last but not least!!!
aku mendapat seekor ikan yang yang comel dan tidak diketahui jenis species kingdomnya.
*memalukan kaum BioD jek =.=''
namun,pak cik bot itu memberitahu bahawa ikan itu adalah ikan kerisi.
lalu aku memegahkan diri kerana telah dapat memancing ikan dengan JAYAnya!

Selepas itu, kami diarahkan untuk bersnorkel..
yayy!! sekali lagi dengan tak malunya aku melompat kegirangan.
maka, bersnorkel lah kami hingga sesat di tengah laut kerana terlalu leka dengan keindahan ciptaan-NYA.
oleh kerana aku bernasib baik, maka aku terserempaklah dengan nemo yang comel.
namun rasa ingin ditampor-tampor akan nemo itu kerana ia terus berenang masuk ke dalam lubang apabila melihat kelibatku.huh! hampeh!



maka,ber-snorkel lah kami...


coral reef kaler pink! huyooh!


Then, kami dipaksa dan dihambat oleh faci untuk naik ke daratan semula apabila semua manusia lupa diri bersnorkel sampai tak ingat dunia yang sememangnya diorang tak ingat.

Selepas itu, kami mengikuti aktiviti Jejak Warisan di mana kami akan menjejak kubur-kubur,tugu-tugu,monumen,rumah-rumah,patung-patung,dewan dan kelab-kelab malam peninggalan orang Vietnam dahulu kala. kerana jalannnya terlalu curam,licin dan berbengkang bengkok, maka disitu lah jua aku terjelepok,tergelincir,terjatuh di depan abang faci yang ensem! oh babuji! help me!


tugu yang dibina oleh orang Vietnam sebagai tanda terima kasih kepada Malaysia


kubur orang vietnam..hohoho~ scarry....


vietnamese old temple

selepas berjungle trekking,kami pon tibalah di jeti di mana kami terpaksa berkayak bagai untuk kembali ke pangkal jalan.
oh! amma! appa! help me!!! i can't take it no more!!!

oleh kerana aku orang yang berpengalaman dalam bidang kayak, jadi aku ditugaskan untuk duduk di buntut kayak tersebut bagi memonitor budak di depanku itu.
namun,apalah naseb ku apabila kayak yang ditungang kami menyasar jauh dari tempat yang sepatutnya..
sungguh otot-otot tanganku yang kuat tidak daya lagi menampung pedal kayak tersebut.
jadi,oleh kerana kesian, maka pak cik bot meng-offerkan diri untuk membawa kami pulang dengan selamatnya.. maka aku pon sungguh gumbira kerana tiba dulu sebelum rakan-rakan yang lain..huahuahua..
*Credits untuk pak cik bot yang ensem =D


maka,habislah aktiviti untuk hari tersebut.. sesungguhnya kami tidak dapat mandi kerana tidak sempat. ketiakku menangis-nangis mintak dimandikan dengan air tawar. melekit-lekit badanku ini. namun apakan daya.. aku harus survive di sini! i will survive!!!!

Pada malam kebudayaan,kami dipaksa dan terpaksa untuk membuat persembahan.
apalah nasibku apabila terpaksa berlakon sebagai minah gedik di depan orang ramai..di depan faci ensem dan di depan mamat-mamat comel. oh god!

namun,kerana aku seorang yang hebat! maka aku berlakon jua.maka semua manusia terguling-guling tergelak melihat aksi ku yang entah apa-apa entah =.=''

pada keesokan hari, kami bergotong-royong untuk pulang ke bumi UMT yang nyata.
selepas penat mengutip sampah yang dicampak oleh manusia yang tak bertamadun, maka kami pon bermaaf-maafan dengan faci dan bergambar-gambir sebagai kenangan.
selepas usai sudah semuanya, kami bertolak pulang dengan menaiki bot.

sempat lagi main gayut-gayut sebelom balik
bermesyuarat di atas tong gas =.='' adeh!


bergotong-royong lah konon kan...


tengoklah! saya drive motorboat nak balik UMT!!! wah!!!!


eh! ada orang lemas lah! hahahahahaha
*bajet macam reti bawak bot
huh! sengal badanku ini. namun begitu, kenangan di disitu terlalu manis untuk dicompare-kan dengan sakit yang menggigit-gigit badanku..
huarrghh!! sesungguhnya aku tidak mau pulang.
di situ terlalu indah panoramanya untuk ditatapi.
terlalu indah kenangannya untuk diingati.
dan terlalu masin rasanya air laut untuk diminumi.

namun apakan daya, kami terpaksa jua pulang ke pangkal jalan untuk menyambung urusan yang belum selesai.
sesungguhnya berbukit assignment menyambut kepulangan kami dengan hebatnya.


THE END...
p/s : saya kumpulan PARI. dan kumpulan saya dapat FULL MARK bro!! sekian...

5 comments:

**gastronomic ajim** = D said...

ohoi...
makne bukti gambar ikan yg ko tangkap tuh...
mane2??
hahah...
kemain lagi jela2 panjang dia nyer update....
XD

Iylia Syazwanie Nasharuddin said...

@**gastronomic ajim** = D
hahahaa...time tangkap ikang tu takleh bawak fon.macam mana nak tangkap gmbor.. most gambar pon aku tgkap curik2.. nanti tak pasal2
kena libas ngan faci! hahahahaha

saifz said...

ajim jeles tuu..plaja umt biase ddoh ni

saifz said...

ajim jeles la tuu.umt best

Iylia Syazwanie Nasharuddin said...

@saifz
hahaha...a'ah! UMT best! wehee~
tak taulah kalo 3 tahun kat sini jd bosan pulak..ahahha